img
Žaluzie/rolety

Žaluzie/rolety

8.8.2017

Part two


Přemýšlíte, že místo klasických závěsů či záclon byste raději na okna trochu něco jiného? Ráda vám přiblížím, co trh nabízí :-) Třeba vám tím usnadním rozhodování..

Úplně na začátku, je důležité si uvědomit, co upřednostňujete. Jestli chcete zakrýt okna - pouze tabulku skla nebo zakrýt celý výklenek. Zakrytí pouze okna je dobrá volba pro malá okna, kde není moc prostoru okolo nich. Také takovýto styl dekorace je vhodný pokud si chceme zachovat záclony. Při větším okně se osvědčí spíše zakrytí celého výklenku, zabráníme tím pronikání světla do místnosti. 

Pro zjištění velikosti pro zakrytí pouze tabulky skla, je třeba pouze změřit šířku výklenku v jeho nejužším místě a jeho výšku.

Pro žaluzie/rolety, které chceme aby byly přes celé okno si změříme šířku výklenku a přidáme z každé strany 4cm. Pro výpočet délky přidáme 15cm. Již v tomto momentě, je třeba se rozhodnout z jaké strany nám bude vyhovovat řetízek pro vytažení žaluzií nebo rolety. 

A jaký tip se kam hodí?

Římské rolety - zažívají novou oblibu. Z kvalitní látky mohou být velice krásné a dekorační. Nemusíme se trápit, že vysněná látka nemá požadovanou šířku a nebude splňovat požadovaný rozměr okna. Parádu udějají i tak tím, že se na okraje může přišít nastavení z jiné barvy nebo uplně jiného vzoru. Kreativita je zde nekonečná. Vždy je samozřejmně důležité dát si pozor, aby barvy a vzory k sobě ladily. Můžeme mít takto jak záclony tak závěsy. Pro fajnšmekry jsou nabízeny i ve formě mechanické manipulace. 

Rolety - jsou spíše formálního vzhledu. Ne každá látka je vhodná a výrobci klasických rolet nabízejí pouze svoje látky, které nemusí vždy v místnosti vyhovovat. Do domácností se hodí, pro svojí spíš chladnější vzhled, do pracoven či do sklepů. Tam, kde nepočítáme s návštěvami či do místností, od které chceme spíše praktické využití. Na druhou stranu jsou skvělé pro komerční kanceláře. 

Žaluzie - klasické žaluzie jsou roletové a bývají vyrobené ze dřeva, kovu nebo plastu. Zažily svůj boom za posledních 20 let, kdy při rekonstrukci panelákových oken byly automaticky instalovány. V současné chvíli se již od nich trošku začalo odvracet. Není tak úplně pravda, že místo prachu co se zachytí na závěsech nám žaluzie odlehčí. Na ně se práší také a možná i více, protože pořádně se umýt nedají. Zato látkovou záclonu lze buď lehce vyprat nebo nechat vyčistit. Každopádně jsou vhodné do vlhčích místností, jako jsou koupelny, sklepy nebo se hodí do domácích kanceláří. Pěkně relugují světlo do místnosti. Také je třeba ovšem dbát jejich kvality. 

Vertikální rolety - jsou ideální pro okna od země až po strop a v důsledku toho jsou ideální pro použití v letních nebo zimních zahradách. Posouvají se na stranu. Oblíbené jsou ve velkých komerčních prostorách.

Japonské stěny - jsou také velice populární. Dle mého názoru by spíš měli sloužit jako přepažení místnosti. To zdůvodu, že při použití na okna potřebujeme panelů několik, díky tomu nám zaberou cenné místo mezi oknem a místností. Pro zachování průniku světla potřebují mít velké místo pro roztažení a oproti závěsům je nelze nijak stáhnout a zmenšit jejich velikost. Na druhou stranu můžeme na ně použít jakoukoliv látku, díky tomu mohou přidat mísnosti zajímavý prvek. 

 

I u těchto dekoracích doporučuji nezaměřovat se prvotně na cenu, ale vybírat spíše kvalitní výrobek, který vydrží opotřebení a v barvě, kterou milujeme a nepodléhat myšlenkám, že levnější je kvalitní. Ono to tak nebývá smiley

 

Přeji krásný letní den blush

 

 

Navštivte nás Závěsy-interiér showroom

Zveme vás na návštěvu dekoračního studia, kde v přátelské a relaxační atmosféře probereme vaše představy a očekávání. Máme pro vás připraveny vzorníky látek a tapet od předních anglických designérů. Společně proměníme váš interiér v úplně nový prostor, do kterého se budete rádi vracet. V showroomu si můžete také prohlédnout originální hotové výrobky, jako jsou polštáře, kosmetické taštičky a plážové osušky.

Kontakt na showroom
Otevírací doba
Pondělí - Čtvrtek 13:00 - 18:00

v Pátek pouze po předchozím objednání

VYHRAZUJEME SI ZMĚNU OTEVÍRACÍ DOBY, PRO UPŘESNĚNÍ/NÁVŠTĚVU NÁS KONTAKTUJTE