img
Správná délka záclon a závěsů

Správná délka záclon a závěsů

9.1.2018

Jak změřit správnou velikost délky závěsů a záclon


Správná délka závěsů a záclon je základ pro krásně oblečené okno, ale spousta majitelů bytů či domů si není jistá, jaký rozměr, pro ten nejdokonalejší vzhled, přesně zvolit. Proto se to dnes pokusím načrtnout do takového malého, ale důležitého, průvodce. Snad Vám pomůže v rozhodnutí, jakou délku zvolit a jak si ji naměřit.

Nejdříve začneme tím lehčím, a to, jak správně naměřit šířku. Je třeba si promyslet jak hodně do zdi bude látka na závěsy a záclony zasahovat. Obecně platí, že kolejnice nebo závěsná tyč by měla být zhruba mezi 15 cm a 30 cm širší než okno. Nejlépe v rovnoměrném poměru. Pak máte dostatek prostoru pro roztažení závěsů a bezproblémového proudění světla do místnosti a čerstvého vzduchu. Pokud nemáte z obou stran místo na zatažení, pěkně vypadá závěs stažený na jedné straně. V případě záclon bez použití závěsů se může počítat šířka okna s rámy a nechat si do obloučku orámovat okno a to i v případě, že budeme chtít mít záclony roztažené. Záclony jsou z lehké látky a vždy bude přes ně proudit světlo. Také je důležité si uvědomit, jestli budeme preferovat přes okno záclonu v jednom pruhu. Lepší je to pro dekoraci, záclona je nařasená a upravuje se po celé délce okna. Při dvou pruzích, což je asi z hlediska manipulace s oknem praktičtější, je třeba brát v úvahu trošku větší náročnost při úpravě pro dokonalý vzhled. Vždy nám záclona zachová soukromí, z venku dovnitř nebude vidět, ale vám výhled bude zachován. U závěsu je třeba si uvědomit jakou funkci chceme, aby nám splňoval. Můžeme ho mít ve funkci pouze dekorace na konci oken nebo plně funkční, kdy nám zakryje celé okno. Na základě těchto úvah si můžeme změřit konečnou šířku jak pro kolejnice, tak pro látku. Množství látky pro záclony se násobí 2x jejich šířkou a u závěsů v případě funkčnosti stačí 1,5x šířky. Pokud na okně již máte zabudované kolejnice nebo tyče je třeba změřit celou plochu pro zavěšení záclon nebo závěsů. Tyče na kolečka mívají na konci dekorační prvek, zde je třeba změřit plochu pro zavěšení, bez těchto dekoračních prvků.

A tímto se dostáváme k samotnému měření délky.

Pokud z jakéhokoliv důvodu nechceme délku závěsů či záclon až na zem, ale k okenní liště, změřte délku od tyče až po 1 cm pod okenní lištu. Pro záclony nebo závěsy, které chceme mít delší, ale stále ne až na zem, třeba z důvodu radiátorů, tak délku látky změřte tak, aby byli minimálně 3 cm nad topením nebo jiným předmětem, který si nepřejeme mít zakrytý. Pro záclony a závěsy, které si přejeme mít až na zem, opět je třeba změřit od tyče či kolejnice. Nejčastěji se zarazíme s měřením 1 cm nad zemí. Ovšem jsou případy, kdy toto pravidlo můžeme porušit. V ložnici třeba. Zde je velice vkusné a útulné, když se záclona spolu se závěsem dotýká podlahy ať o pár centimetrů nebo o trochu více. Vždy je třeba dodržovat pravidlo, že záclona je minimálně o 1 cm kratší než závěs.

Při měření celkové délky dekorační látky, je třeba také vzít v úvahu, o kolik nám textilie klesne u tyče nebo kolejnici. V případě tyče, která spojuje záclonu nebo závěs pomocí kroužků a háčků klesne délka až o 5 cm, takže musíme mít při měření délky na mysli, že od háčku musíme tyto centimetry odečíst nebo vybrat si takovou řasící pásku, která nám látku nastaví. A podobné je to i s kolejnicemi. Zde ovšem platí mít kolejnici celou schovanou. Stejně ikdyž bude až ke stropu, tak samotná látka nikdy ke stropu nebude zasahovat, takže si uvědomit, že výsledná délka bude o cca 0,5cm kratší než naměřená vzdálenost.

Dále je třeba také brát v potaz nerovnosti jak stropů, zdí a podlahy. Pokud jsou výrazné rozdíly ve výšce, nejlepší pro zamaskování nerovnosti, je prodloužit záclonu cca 1-2 cm na zem. Jak záclony budou zřasené nebude patrný rozdíl nerovnosti povrchu. V jiném případě, kdy chceme mít záclonu nebo závěs stejně dlouhý po celé šířce a nemít látku položenou až na zem, ale třeba ten 1 cm od země se postupuje následovně. Švadlena začistí a připraví látku s řasící páskou, akorát dolní okraj nechá nedodělaný. Takto připravenou záclonou nebo závěs je třeba pověsit na závěsný systém a špendlíkem přesně vyznačit, jak má švadlena vzhledem k podlaze ukončit textilii. A následně nechat přesně podle předlohy ušít.

 

Se vším tímto vám rádi pomůžeme, navštivte nás v showroomu a potřebné množství vám změříme u vás v interiéru a to zdarma J

Pište na info@zavesy-interier.cz

Navštivte nás Závěsy-interiér showroom

Zveme vás na návštěvu dekoračního studia, kde v přátelské a relaxační atmosféře probereme vaše představy a očekávání. Máme pro vás připraveny vzorníky látek a tapet od předních anglických designérů. Společně proměníme váš interiér v úplně nový prostor, do kterého se budete rádi vracet. V showroomu si můžete také prohlédnout originální hotové výrobky, jako jsou polštáře, kosmetické taštičky a plážové osušky.

Kontakt na showroom
Otevírací doba
Pondělí - Čtvrtek 13:00 - 18:00

v Pátek pouze po předchozím objednání

VYHRAZUJEME SI ZMĚNU OTEVÍRACÍ DOBY, PRO UPŘESNĚNÍ/NÁVŠTĚVU NÁS KONTAKTUJTE