img
Nápady na zatemňovací závěsy

Nápady na zatemňovací závěsy

28.2.2023

Zamezují průniku světla do místnosti a zaručí lepší spánek. Vytvoření ideálního prostředí pro spánek může pomoci zajistit sladké a klidné sny.


Jedním z nejdůležitějších faktorů pro zajištění dobrého spánku je vytvoření ideálního prostředí a zatemnění je obrovským faktorem – a to je to místo, kde přicházejí naše nápady na zatemňovací závěsy.

Co jsou zatemňovací závěsy? Jak se liší od běžných závěsů?

Zatemňovací závěsy jsou velmi praktické. Při zachování stejné potřeby pro použití jako u všech ostatních typů závěsů, přidávají barvu a vzor, ale s přidaným bonusem blokování světla. Nejen, že skvěle vypadají, ale také chrání před slunečním zářením a ve většině případů udržují teplo uvnitř interiéru. 100% zatemňovací závěsy mají extra silnou zatemňovací podšívku – gumičku – která, zabraňuje procházení světla, a to jak slunečního, tak syntetického (světlo z pouličních lamp). Dimout závěsy jsou odlehčený zatemňovací textil. Plní stejnou funkci, ale nemají ze spodní strany gumičku, takže nejsou 100% zatemňovací. Skládají ze tří vrstev, svým odstínem a veprostřed mají černou látkou. Díky tomu bývají oboustranné. A klasická tkanina zabrání pouze přímému ostrému světlu do místnosti a nevyžádaným pohledům z venku.

Čím světlejší je místnost, tím více pocítíte výhody opatření pro její zatemnění. Zatímco většina z nás hledá vzdušné a světlé prostředí pro život, jakmile padne noc, je to jiný příběh. Čím více oken a světelných zdrojů, tím více světelného znečištění zvenčí pozveme dovnitř. Být vyzbrojen zatemňovacími závěsy je tedy skvělý způsob, jak zamezit pronikání světla do nočního spánku.

Nepodceňujte délku a šířku těchto závěsů. Je to jedna z klíčových věcí, kterou byste při výběru záclon dělat neměli. Zaměřte rozměry pro zatemňovací závěsy od podlahy ke stropu a celou šířku stěny s oknem, abyste zajistili, že nepronikne světlo. Pokud jsou vaše závěsy kratší nebo jen pod okna vystavujete se riziku prosakování světla pod závěs – což zmaří pokus o zatemnění místnosti. Vždy spíš použijte více látky než méně pro potřebné zatažení.

Nenechte se zmást povahou zatemňovacích závěsů, abyste si mysleli, že musí být tmavé nebo nudné. Vyberte si svůj design. Vždy se může právě tímto zatemňovacím materiálem podšít.

A jak na čištění těch závěsů? 

Stejně jako u všech dekoračních textilií, do kterých jste investovali peníze. Nejlepší radou je nechat je profesionálně vyčistit. Tím zabráníte jejich jakémukoli poškození a také to znamená, že budou řádně vysušeny – to poslední, co chcete, je vlhký zápach, který přetrvává po jejich vyprání.

Všechny naše ušité závěsy mají štítek péče, aby vypadaly co nejlépe. Mezitím doporučujeme použít na vysavači nástavec pro vysání místa, kde se závěsy řasí pro vysátí prachu.

A jak na zavěšení těchto závěsů?

Zatemňovací závěsy zavěsíte stejným způsobem, jakým byste věšeli jakékoli jiné závěsy. Často jsou díky kvalitě podšívky těžší než tenké voály nebo ty klasické. Než je začnete zavěšovat, ujistěte se, že kolejnice na záclony unese jejich váhu.

Lze je zavěsit na jakoukoliv kolejnici, na tyče s kroužky či jako pravidelnou vlnu. Ovšem abyste zabránili pronikání světla na minimum, je dobré použít klasickou kolejnici namontovanou do stropu.

Navštivte nás Závěsy-interiér showroom

Zveme vás na návštěvu dekoračního studia, kde v přátelské a relaxační atmosféře probereme vaše představy a očekávání. Máme pro vás připraveny vzorníky látek a tapet od předních anglických designérů. Společně proměníme váš interiér v úplně nový prostor, do kterého se budete rádi vracet. V showroomu si můžete také prohlédnout originální hotové výrobky, jako jsou polštáře, kosmetické taštičky a plážové osušky.

Kontakt na showroom
Otevírací doba
Pondělí - Čtvrtek 13:00 - 18:00

v Pátek pouze po předchozím objednání

VYHRAZUJEME SI ZMĚNU OTEVÍRACÍ DOBY, PRO UPŘESNĚNÍ/NÁVŠTĚVU NÁS KONTAKTUJTE