img
Látka a její materiál

Látka a její materiál

27.6.2017

Z čeho je vlastně máme?


Určitě všichni známe pojmy jako je len, bavlna, polyester atd. Ovšem z čeho opravdu jsou, z čeho pochází? Pokusila jsem se vybrat nejčastější materiál látek, s kterými lze přijít do styku a trochu jej popsat. Plus jsem přidala zajímavosti, které běžně slýcháváme, ale víme o co jde? smiley

Začnu tou nejkrásnější, nejpříjemnější a pro svou strukturu trochu nepoddajnou látkou - LEN.

Jedná se o jeden z nejdéle používaných přírodních materiálů získávaný ze stonku lnu setého, což je kytka bleděmodrých kvítků. Nachází se mezi východním Středomořím a Indií. Lněné příze jsou o 20-30 % pevnější než příze z bavlny a za mokra se jejich pevnost zvyšuje o dalších 30 %. Typická je nestejnoměrnost, je dosti živá a nemá skoro žádnou pružnost. Řadí se také mezi nejdražší látky. Nejčastějsi se míchá s bavlnou. Odpadní produkt lnu se používá mimo jiné k výrobě celulózy. 

BAVLNA

Patří k nejzákladnějším a nejdůležitějším surovinám pro výrobu textilií. Její vlákna jsou přítomna ve více než 50 % textilií. Vlákna se získávají z plodu keře bavlnovníku. Daří se ji v oblastech s dostatkem tepla a deště. I v těchto dnech je sklízena ručně.

PŘÍRODNÍ HEDVABÍ

Je tvořeno výměšky žláz motýla boruce morušového. Výměšky na vzduchu rychle tuhnou a vytváří tenké vlákno. Z nich si motýl vytváří kuklu a hedbávné vlákno se získává následným rozvinutím této kukly. 

VISKÓZA

Jedná se o vlákno vyrobené na bázi celulózy. Základní surovinou bývá dřevo nebo bavlna nebo jiná surovina s velkým podílem celulózy.

PLÁTNO

Dříve se vyrábělo ze lnu a konopí, dnes většinou z bavlny a z umělých vláken. Plátno bylo dlouhou dobu jediná dustupná tkanina. Šily se z nich šaty i povlečení. Dnes se používá především na stany, plachty a také jako malířské plátno.

VLNA

Ovčí vlna, tradiční tkanina. Známá pro svou hřejivou povahu.

POLYESTER

Dnes hojně použávaná textílie. Je známá pro svou lehkou údržbu, nemačkavost a flexibilitu. Ovšem základní surovina pro výrobu je ropa.

POLYAMIDOVÁ VLÁKNA

Také výroek z ropy a její chemické reakce.

 

Materiály, s kterými se můžeme také setkat a můžou být zajímavé. Jedná se buďo nové tkaniny, které až v poslední době nacházejí na trhu uplatnění nebo jsou znovu objeveny.

JUTA

Neboli jutovina. Exotická rostlina, která roste v tropických oblastech. Používá se na výrobu hrubých tkanin.

KONOPNÉ LÁTKY

Používané po tisíciletí.

Posledí není ani tak materiálem, čím je známá po celém světě, ale celý svět jí zná pro její strukturu a hravost a to je DAMAŠEK.

Jedná se vlastně o obchodní označení jednobarevné látky. Je charakteristická různorodýmy vzorovanýmy tvary a velikostí. Plochy vzorů jsou odstupňovány a kontrastují s hladkých povrchem. Může být v jakýcholiv barevnostech a nejvíce a nejkrásněji vynikne při hře se sametem.

 

 

Navštivte nás Závěsy-interiér showroom

Zveme vás na návštěvu dekoračního studia, kde v přátelské a relaxační atmosféře probereme vaše představy a očekávání. Máme pro vás připraveny vzorníky látek a tapet od předních anglických designérů. Společně proměníme váš interiér v úplně nový prostor, do kterého se budete rádi vracet. V showroomu si můžete také prohlédnout originální hotové výrobky, jako jsou polštáře, kosmetické taštičky a plážové osušky.

Kontakt na showroom
Otevírací doba
Pondělí - Čtvrtek 13:00 - 18:00

v Pátek pouze po předchozím objednání

VYHRAZUJEME SI ZMĚNU OTEVÍRACÍ DOBY, PRO UPŘESNĚNÍ/NÁVŠTĚVU NÁS KONTAKTUJTE