img
Dekorace stromečku

Dekorace stromečku

20.12.2017

Dekorace a zvyklosti z jiných luhů a hájů


Ráda se inspiruji a zajímají mě zvyklosti z jiných krajin. Zvlášť na Vánoce, které mají na celém světě jedno společné, a to oslavu narození Ježíše Krista. Ovšem každá zem slaví tyto svátky odlišně. Pojďme se podívat, pro tentokrát, jak kdo zdobí stromeček.

 

Možná patříte k těm, kteří mají každý rok stejný vánoční stromek, po roce si z podkroví vyzvednete a oprášíte krabičky plných krásných barevných kuliček a vyzdobíte si jimi stromeček. Nebo snad dáváte přednost každoročním změnám a zkoumáte vánoční trendy, abyste se inspirovali pro vlastní stromovou výzdobu?

Pokud letos zatoužíte po nějaké novince a změně od tradičních ozdobiček, čokoládových kolekcí zavěšených na větvičkách, proč se trochu neinspirovat tím, jak jiné země po zdobí své vlastní vánoční stromky? Od jedlých dekorací až po skutečné svíčky. Nahlédneme pod pokličku těch nejkrásnějších výzdob stromů, které jsou jedinečné pro různé země na naší krásné planetě.

 

FRANCIE: OVOCE A ZVLÁŠŤ ČERVENÁ JABLÍČKA

Před mnoha stoletími ve Francii používali zralé ovoce k vyzdobení vánočních stromků. Speciálně červenými jablíčky. Tento postup musel být zastaven po špatné sklizni, tak na jejich místě začali mít skleněné ozdoby v symbolu ovoce. Do současnosti jsou červené jablečné ozdoby často vidět na francouzských stromech, mají evokovat, díky silnému náboženskému spojení, Edenovou zahradu.

 

NĚMECKO: SVÍČKY

Mnoho našich vánočních tradic pochází z Německa, jako je použití svíček ke zdobení stromečků. Podle legendy protestantský reformátor Martin Luther byl první, kdo v 16. století použil svíčky jako symbol obnovení hvězdné oblohy na Štědrý den. Je to velmi pěkný zvyk, ale použití skutečných svíček představuje riziko požáru. Z toho důvodu dnes používáme spíše elektrické svíčky, které jsou dobrou náhradou.

 

AUSTRÁLIE: SKLENĚNÉ MUŠLE

V Austrálii mají na Vánoce léto. To už může být pro mnohé naprosto exotické. Takže i zdobení stromečku odpovídá jinému ročnímu období a odráží se to ve vánočních dekoracích. Nejraději na stromeček zavěšují různé skleněné druhy mořských živočichů.

 

FINSKO: VĚTVIČKA

Ve Finsku jsou geometrické vzory jednou z hlavních tradic pro zdobení vánočního stromku. Původně se vyráběli ze stébla. Byly na Vánoce zavěšeny nad jídelními stoly a zůstávaly na místě až do letního slunovratu, měli přinést dobrou sklizeň. Geometrický vzor je v současné době velmi trendový, takže podobné ozdoby jsou určitě populární i jinde na světě.

 

DÁNSKO: RUČNĚ VYROBENÉ PAPÍROVÉ SRDCE

Jejich domácí papírové srdce se nazývají v dánštině "julehjerte". Jsou vyrobené plisováním a pletením červeného a bílého papíru do tvaru srdce. Ty pak mohou být naplněny ořechy nebo sladkostmi a zavěšeny na strom. Říká se, ze Hans Christian Anderson udělal nejstarší dochované srdce, které lze ještě dnes vidět v muzeu jeho jména v městě Odense.

 

NORSKO: FOLKOVÁ FIGURKA – NISSE

Letos tato severská mytologická postavička zaplavila i Čechy. Jsou známí tím, že mají dlouhé bílé fousy a velké špičaté klobouky, žijí v podkrovích a stájích. Říká se, že na Vánoce Nisse přináším dary dětem, které byli po celý rok hodní. Postavička má své místo na každém norském stromečku.

 

JAPONSKO: ORIGAMI

Jelikož se v Japonsku Vánoce vlastně neslaví, tak nemají velkou tradici ve zdobení vánočního stromečku. Proto si vytvořili vlastní ozdoby, a to ručně vytvořený ptáčky origami.

 

Už za pár dní zazvoní zvoneček a do každé rodiny vstoupí Ježíšek a nadělí vánoční dárky, ráda bych vám všem popřála šťastné a spokojené vánoční svátky. Hodně milosti a pokory do roku 2018. Ať jsme na sebe hodní a nezapomínáme na svět okolo nás.

 

Klára

 

 

Navštivte nás Závěsy-interiér showroom

Zveme vás na návštěvu dekoračního studia, kde v přátelské a relaxační atmosféře probereme vaše představy a očekávání. Máme pro vás připraveny vzorníky látek a tapet od předních anglických designérů. Společně proměníme váš interiér v úplně nový prostor, do kterého se budete rádi vracet. V showroomu si můžete také prohlédnout originální hotové výrobky, jako jsou polštáře, kosmetické taštičky a plážové osušky.

Kontakt na showroom
Otevírací doba
Pondělí - Čtvrtek 13:00 - 18:00

v Pátek pouze po předchozím objednání

VYHRAZUJEME SI ZMĚNU OTEVÍRACÍ DOBY, PRO UPŘESNĚNÍ/NÁVŠTĚVU NÁS KONTAKTUJTE