img
Nebojte se čalounění

Nebojte se čalounění

20.2.2018

Jak vytvořit pomocí čalounických látek to nejlepší sezení v domě


Třeba plánujete dát nový život zapomenutému, ale oblíbenému kousku sedacího nábytku nebo máte v plánu se vydat na bleší trh a vzkřísit tak nějaký nový opomenutý kousek. Čalounění je perfektní způsob, jak zajistit, aby starý nábytek vypadal naprosto báječně. Přináším vám pár tipů, jak si lze vystylizovat to své křesílko, sedačku, židli nebo cokoli jiného.

 

Výběr, co budeme chtít očalounit

Úplně nejdříve před samotným čalouněním je si třeba utřídit jaký kus nábytku chceme změnit. Začněte tím, že zvážíte úlohu, kterou bude hrát ve vašem domě. Bude mít funkci víc designovou nebo budeme kousek užívat denně? Třeba křeslo, na kterém si budu vychutnávat svou knížku? Možná se jedná o gauč, na kterém se po nocích budeme válet a sledovat filmy a jíst popcorn? Pokud bude mít formu dekorativní, objevte v sobě inspiraci a chuť mít něco co upoutá, buďte netradiční. Ve všech ostatních případech chtějte spíše pohodlí a funkci. Přemýšlejte také o tom, kdo bude sedací nábytek používat. Pokud se jedná o vaše osobní potřeby, najděte si látku pro čalounění dle vašich preferencí. Pak budete spokojení a perfektně vám bude vyhovovat. Pokud změna v čalounění bude mít efekt pro celou rodinu, pak by potahová látka měla být mnohem praktičtější - nemluvě o možnosti lehkého čištění. Ujistěte se, že nový sedací nábytek pro váš prostor není příliš objemný. Stále byste se měli cítit komfortně. A moje zásadní a všudy přítomné doporučení - vždy se snažte o kvalitu. Ona se vám ve funkčnosti a trvanlivosti bohatě vrátí.

 

Výběr barvy

Výběr kusu nábytku, jako například židle, podléhá celkovému obrazu místnosti a je důležitým měřítkem pro celkový design. Tak stejné parametry jsou pro čalounění, kdy výběr vhodné potahové látky zohledňuje celkové barevné schéma interiéru. Dobré je, že s obrovským výběrem potahových látek máte z čeho vybírat. A proto se hodí mít nějaký základní barevný směr, který vám pomůže zúžit oblíbené barevné odstíny. Díky tomu máte naprostou svobodu najít dokonalou sladěnou kombinaci. Takže to může být i ta barva, kterou máte rádi. Pozor ovšem: snažte se, abyste se příliš nerozhodovali podle nejnovějších trendů. Může být lákavé zvolit si barvu roku dle Pantone, abyste ukázali, že jdete s trendy. Udělejte to opravdu pokud se vám barva do celkového interiéru hodí a máte tu barvu rádi. Může se stát, že jakmile její oblíbenost klesne, bude rázem i pro vás méně přitažlivá.

 

Výběr designu

Celistvé barvy nebo jemné vzory jsou ty, které se nejčastěji používají pro čalounictví. Není to ovšem striktní pravidlo. Pokud byste raději pro sebe viděli něco více dobrodružné je to v naprostém pořádku. Vždy je ovšem třeba sledovat i zbytek interiéru, aby dekorační látka byla vhodná do celkového konceptu místnosti. Experimentovat s pruhy a různými vzory mohou být výzvou pro některé styly křesel. Musíte také dbát na skutečnost, že ne každá dekorační látka může být použita na každé křeslo. Například pro starožitné křeslo pravděpodobně nebude fungovat dekorační látka v neobvyklých geometrických vzorech, zatímco květiny by mohly vypadat docela mimo na moderním křesle.

 

Výběr potahové látky

Nezapomeňte, že design je stejně důležitý jako styl. Tkanina, kterou zvolíte, musí být trvanlivá: tkané vzory vydrží déle než ty, které jsou tištěné, stejně jako hustší počet nití a těsné vazby. Taky je zajímavé se řídit testy, které se provádí na látkách. Zvláště ty, které poukazují na vysoké otáčky proti ošoupání. To je další důvod, kdy musíte přemýšlet o tom, kdo bude používat sedací nábytek. Je rozdíl v potahové látce určené do domácnosti nebo do komerčních prostor. Také pokud máte domácí mazlíčky nebo malé děti, textilie bude s největší pravděpodobností muset vydržet náročnější užívání. Na druhé straně, pokud bude židle umístěna ve vaší ložnici, nebudete se muset tak řídit jejím ošoupáním. Také na pohmat se vám látka musí líbit a být vám příjemná. Nevybírejte tedy látky, které vám nesedí a nejste s nimi pocitově naladěni. V současnosti se znovu stává velice moderní samet. Který dokáže být velice luxusním a zajímavým. Pokud ovšem nejste jeho příznivcem, určitě se nenechte přemluvit pro sametové čalounění. Vybírejte důkladně a nespokojte se s nízkou kvalitou. U látek je vidět na první pohled. Následné užívání vás jinak doběhne a budete nešťastni.

 

Přijďte se k nám podívat, jak mohou být čalounické látky krásné.

 

Klára

Navštivte nás Závěsy-interiér showroom

Zveme vás na návštěvu dekoračního studia, kde v přátelské a relaxační atmosféře probereme vaše představy a očekávání. Máme pro vás připraveny vzorníky látek a tapet od předních anglických designérů. Společně proměníme váš interiér v úplně nový prostor, do kterého se budete rádi vracet. V showroomu si můžete také prohlédnout originální hotové výrobky, jako jsou polštáře, kosmetické taštičky a plážové osušky.

Kontakt na showroom
Otevírací doba
Pondělí - Čtvrtek 13:00 - 18:00

v Pátek pouze po předchozím objednání

VYHRAZUJEME SI ZMĚNU OTEVÍRACÍ DOBY, PRO UPŘESNĚNÍ/NÁVŠTĚVU NÁS KONTAKTUJTE